De Wet zorg en dwang regelt de rechten bij onvrijwillige zorg of onvrijwillige opname. Om welke rechten gaat dit zoal? Zorgverleners hebben het beste met cliënten voor. Soms is iets voor iemands bestwil, maar diegene verzet zich ertegen. Dan kunt u zich afvragen: mag dit?
Of u of u naaste van zorg afhankelijk is of niet, we hebben allemaal dezelfde basisrechten. Dit betekent dat de zorg zoveel mogelijk op vrijwillige basis moet plaatsvinden. In sommige gevallen mag daarvan afgeweken worden. Dan gelden er wel speciale regels die de zorgaanbieder zorgvuldig moet opvolgen. Het mag niet zomaar.
Onderstaande afbeeldingen geven inzicht in alledaagse situaties waarin rechten een rol spelen.
Ondersteuning bij vragen of onvrede
De cliëntenvertrouwenspersoon Wzd kan u ondersteuning bieden bij vragen of onvrede rondom zorg en rechten. Wij zijn er voor cliënten en voor hun vertegenwoordigers. Heeft u vragen over de zorg, neemt u dan contact met ons op.
De Wet zorg en dwang eenvoudig uitgelegd
Steffie.nl heeft in een begrijpelijke taal de Wet zorg en dwang uitgelegd. Het is goed om te weten hoe die werkt als u ermee te maken krijgt. Lees en bekijk de uitleg van Steffie over de Wet zorg en dwang.